”Där kan man ta ut svängarna på flera sätt”

Artikel från HN 140415

Benämningen ”lobbygruppen” vill han inte veta av – Markus Boman, Surfers paradise vd, en i gruppen män som har varit drivande bakom placeringen av multiparken i området vid Ankaret.

  Lobbyist eller inte. Markus Boman har i vilket fall varit med och jobbat för att multiparken ska bli till vid Ankaret.

Lobbyist eller inte. Markus Boman har i vilket fall varit med och jobbat för att multiparken ska bli till vid Ankaret.Foto: Marie Hebelius Svahn

Gruppen bakom Ankarparken

”En löst sammansatt grupp av skejtare, surfare, entreprenörer, utövare, cyklister, locals, föräldrar, flanörer och andra varbergsbor” kallar sig gruppen som för ett år sedan la fram ett ”attraktivt förslag – Ankarparken!” till kommunen.

Några i gruppen är:

Markus Boman – VD Surf Zone i Varberg (försäljning av sport- och fritidsartiklar), styrelseledamot SIH International AB (bifirma: Surfer´s paradise), A-Bay Sweden AB (sportartiklar), Släpet Ett AB (fastighetsförvaltning och värdepapper).

Molle Molin – Styrelseledamot Logit Europe (lager, logistik, it), g.lord AB (sport, fritid).

Patrik Stenefjäll – VD Stoner & Hill Reklambyrå, styrelseledamot L:a Bruket AB (hudvårdsprodukter).

Magnus Evergård – vd Retrn Creation AB (försäljning och design av sport- och fritidsartiklar).

Nils Gordh – Styrelseledamot i Marknad Varberg, Camping Västkust AB (bevakar campingnäringens intressen), Destination Apelviken AB, bolagsman i Apelvikens pärla HB (äger och hyr ut fastigheter).

De kallar sig en ”löst sammansatt grupp av skejtare och surfare” som jobbat för att multiparken ska placeras vid Ankaret. Ett antal män i 40- till 50 årsåldern som för ungefär ett år sedan började uppvakta politiker och utredare och lanserade konceptet Ankarparken.

Turister och besökare i Varberg vill vara vid havet, skrev gruppen i sin folder till kommunen. Skejtsporten är individuell och oberoende av andra sportanläggningar, det som tjänstemännen annars tyckte var en av poängerna med Håstensområdet.

”Lobbygruppen” kallades de på insändarsidorna och debatten var igång. Benämningen värjer sig Markus Boman, vd för Surfers paradise, emot.

– Detta att vi bara är en lobbygrupp bestående av ett gäng äldre herrar med egna intressen – det är inte vad det handlar om, säger han.

Markus Boman vill sätta Varberg på skejt- och multiparkskartan, se något som liknar det han stött på utomlands.

– Jag är ute och reser mycket med surfingen, skidåkning men också skateboard och har sett en del riktigt fina parker i världen.

– När det skulle bli en skejtpark här fanns det några platser utvalda, Håsten, nåt mer ställe och så Ankaret. Med Ankaret tyckte jag det fanns ett nytänk där man kan ta ut svängarna på flera sätt. Jag tror att en sådan multipark skulle tillföra mer än något annat där.

Med tanke på att ditt företag säljer skateboards – hur mycket av det styr ditt intresse i den här frågan?

– Alltså, försäljningen av skateboards är en superliten del av vår omsättning. Den har jättesmå marginaler eftersom det är så dyrt att köpa in.

– Däremot hoppas jag att någon startar en skateboardshop för de som har intresse för de grejerna, på samma sätt som vi kan serva surfingen.

Så du tjänar inga pengar på om det byggs en multipark?

– Om jag tjänar pengar…? Troligen inte, eller nej, eftersom den biten är en så väldigt liten del av vår omsättning. Det är surfing vi håller på med.

Nordic Surfers, som arrangerat Coastal Culture, fick för några år sedan uppdraget att undersöka vad skejtare tyckte var viktigt. Har ni haft kontakt med dem?

– Nej. Nej, det har vi inte.

Planerar ni några event eller tävlingar när den nya parken är klar?

– Nej, inte som vi kommer att ha. Men jag hoppas det kommer andra företag som anordnar evenemang.

Jörgen Warborn (M) tror inte ekonomiska egenintressen styr och tycker det är bra om näringslivet gynnas.

– Jag ser inte heller att detta gynnar ett enskilt företag, inte mer än för Intersport eller något annat företag när kommunen bygger en anläggning.

Hur ofta träffade du Markus Boman och den här gruppen?

– Jag har varit uppvaktad vid några tillfällen. Vid ett tillfälle samlades hela Alliansens fullmäktigegrupp och då höll de en dragning av sitt förslag.