Portugal

 

På plats i Portugal

Dags för resa igen och Peniche i Portugal är målet för resan denna gången. Jag och Patric har för fjärde året i rad bokat en veckas surfresa. De första tre åren åkte vi till Biarritz i Frankrike men efter den senaste gången kände vi att det var dags för något nytt.

Dagen började som vanligt ganska tidigt. På lördagarna har vi sedan några veckor tillbaka hemleverans av frallor och thekakor från Lilla Träslövs bageri och de brukar komma någon gång mellan halvåtta och åtta. Efter det var det dags att packa klart och få ner allt i väskan.

Vi hade egentligen tänkt åka upp mot Landvetter lite tidigare än det blev men eftersom jag denna dag skulle vara med på utdelningen av Varbergs Sparbanks ungdomledarstipendie uppe i Nöjesparken blev det lite senare avresa än annars.
Vi kom iväg från Varberg strax efter 13.00 och åkte direkt upp til Landvetter, checkade in bagage, gick igenom securityn för att landa i loungen för en kall och en whiskey. Vi kunde i alla fall ta några djupa andetag i en halvtimma innan det var dags att gå mot gate och gå ombord på planet som skulle ta oss ner till Lissabon.

Lite drygt fyra timmar senare var vi framme i Portugal och efter en lång promenad och väntan vid bandet för väskorna skulle vi “bara” hämta ut vår hyrbil som vi hade bokat.

Alltså. Varför tar det alltid lång tid att hämta ut en hyrbil. Varför känns det alltid som man blir lurad. Varför skall man alltid komplettera sin redan färdiga bokning med några saker som kostar en massa mer pengar. När vi kommer fram till stället där vi skall hämta vår bil så var det såklart klart längst kö till det hyrbilsbolaget vi hade hyrt av. När man står i kön och tar tid på hur lång tid det tar för varje person som skall hämta ut sin redan bokade och det tar lite drygt 20 minuter undrar man ju vad de håller på med.

När vi till slut gjort klart, fått våra bilnycklar och gått till nästa byggnad, åkt hissen upp och skall gå till bilen var det ytterligare en kö för att nästa person skulle gå igenom bilen tillsammans med oss. Vi klickade på nyckeln, såg var vår bil var, lastade in våra saker i bilen och åkte. Ut i Portugaltrafiken som var förvånansvärt lugn.


Efter helt ny motorväg tog oss åt nordväst och nästan hela vägen fram till Peniche eller strax utanför där vi bor. Ett riktigt snyggt hotell, bra bemötande och information om att vi samlas imorgon bitti klockan 08.15 för första lektionen. Vi bor på ett ställe som heter Surfers Lodge Peniche och har dessutom bokat med 10 lektioner, två om dagen hur vi nu skall orka med det.

Efter att ha slängt in väskorna på rummet gick vi upp på takterassen och beställde varsin öl.


Nu är det dags för kudden för att orka med morgondagen.

Portugal levererar

Efter första natten i Portugal hade man kanske inte tänkt sig att man skulle ställa klockan på väckning 07.00 men det var exakt vad som gjordes. Visserligen lite snooze men vi var på plats när frukosten öppnade 07.30. 08.15 var det samling för surflektion. Vi var självklart på plats i god tid men vädret var lite disigt och dimmigt och våra instruktörer som hade varit nere vid de olika stränderna och rekat meddelade oss att vi fick flytta fram 45 minuter för att se om dimman skulle lätta. Det gjorde den och vi fick en helt fantastiskt väderdag med sol från en klarblå himmel.

09.00 var det alltå samling. Vi var 6 personer i gruppen. Förutom jag och Patric ett par från Schweiz och två tjejer från Ryssland. Vi hade denna den första dagen turen att få instruktör Bruno, en portugis med licsens att vara surfinstruktör sedan 10 år tillbaka.


Vi lastade bussen med brädor och våtdräkter och körde till dagens strand/surfspot som bara låg tio minuter från där vi bodde. Sedan var det avlastning och promenad på stranden med våra brädor. Lite grundgenomgång och teknik och sedan ut i vattnet. Temperaturen i vatten var bättre än vi trodde. Det är ju trots allt Atlanten och nästa fastland västerut är USA och New York. Vågorna var verkligen perfekta för oss som start och första dag. Till skillnad från Biarritz dä vi varit de senaste åren på vår surfresa var det inte en massa folk i vattnet och man kunde enbart koncentrera sig på vattnet och vågorna som rullade in. Vi körde på i nästan tre timmar och Bruno, vår instruktör var ute och gav tips, förmaningar, råd för att vi skulle bli bättre. Efter ett tag tog han med mig och Patric upp på stranden, ritade lite streck i sanden, bad oss lägga oss ner och visade hur vi kunde underlätta upphoppet. Efter det gick det ännu bättre. Bruno är en riktig klippa som jag hoppas vi kommer att ha resten av veckan också.


Efter våra dryga tre timmar i vattnet var det dags att gå tillbaka till bussen, byta om och åka tillbaka. Väl tillbaka till hotellet lämnade vi våra saker på rummet och hoppade in i vår bil för att undersöka omgivningarna. Vi började med att åka till en liten halvö precis där vi bodde nästan och käkade lunch och fortsatte sedan mot Peniche som är en stad med lite fler invånare. Efter besök vid fyren och naturen kring staden körde vi även förbi hamnen och alla ställen som låg där. Dit skall vi tillbaka till.

Vi åkte sedan vidare till vårt hotell, parkerade bilen och väl på plats gick vi upp på vår takterassen och slappade i solen. Vi tog var sin kall öl och njöt. 19.30 hade vi bokat bord på hotellets restaurang som också är en av de bästa i här omkring. Maten var helt galet god och vi åt bägge självklart lokal mat fångad utanför i havet. Idag blev det faktiskt en trerätter, det kommer vi inte unna oss varje dag.


Imorgon är det väckning 07.00 igen. Nu är det dags att sova.

Surfs up

Våra instruktörer gillar att få upp oss tidigt på morgonen. Även idag var det samling 08.15. Självklart är det så att de inte gör det för att retas med oss. Tiden för lektonerna styrs såklart av väder, vind och inte minst tidvattnet.

Men, våra instruktörer var lite oroliga idag och sa att det var väldigt platt vatten. Vi skulle gå ner till stranden med våra brädor och passa på att testa SUP.


För mig och Patric var det kanon. Vi fick en rejäl paddling och på slutet testa att ta lite vågor med de SUP-brädorna vi hade. Riktigt kul, inte minst för oss att få känna oss lite duktiga ett tag.

Efter vår SUP var det dags att ge sig ut i vågorna med våra brädor igen och inte alls så platt som de trodde.

Bruno, vår instruktör var ute och hjälpte till, styrde upp och gav oss tips hela tiden. När det dessutom kom lite annat folk så var han snabbt framme och såg till att vi hade en liten egen plats i vattnet så att vi kunde hålla på som vi ville.

Efteråt när alla gått upp och skulle gå tillbaka till hotellet med brädorna stannade jag och Patric eftersom vi skulle ta en “kaffe” efter dryga tre timmar i vattnet. Vi var lte törstiga och torra i halsen så vi tog till och med två kaffe ;-)

Efter kaffet tog vi våra brädor och gick tillbaka till vårt hotell. Satte oss i restaurangen och käkade en lunch. Surfers Lodge Peniche där vi bor har ett fantatiskt kök och lunchen var inget undantag. Efter lunchen gick vi upp på takterassen, slappade och badade lite innan vi gick ner och lånade cyklar för att trampa ner till stranden och några ställen där.


Vid första stoppet och beställning inser man att Portugal kan vara riktigt billigt. En espresso och liten öl kostade 1,9 Euro. Dessutom vid strandkanten. Fantastiskt. Sedan cyklade vi vidare till stället vi surfade på igår och satt och kollade folket på stranden och i vattnet.


Efter det var det tillbaka till hotellet och upp på takterassen igen en stund innan det var dusch och ombyte innan middag som vi åt på hotellet. Vi sprang återigen på John, hotellets ägare och den som byggt hela detta fantastiska ställe.

Efter halva middagen kom två av våra nya vänner från Schweiz, Eric och Maria och slog sig ner vid vårt bord och samtalade om allt från dagens surf till den globala uppvärmningen. Trevligt värre. När vi kollar i receptionen så ser vi att vi även imorgon har start och samling 08.15 så det blir ingen sen kväll idag heller.

Dubbelpass och två trötta gubbar

Dagen inleddes likt de andra med uppstigning 07.00 och tidig frukost. Samling 08.15 nere i rummet där all utrustning finns. Bruno, vår instruktör berättade att det var lite större vågor och mer vind idag. Alltså, ganska mycket tuffare än tdigare. Vi hade tyckt det varit ganska bra när han sagt att det var litet dagen innan.


Idag lastade vi in alla sakerna i deras buss och åkte fem-10 minuter bort till samma ställe som vi var på första dagen. Efter att ha dragit på sig våtdräkterna och värmt upp var det dags att ge sig ut i vattnet. Och det var tuffare, mycket tuffare. Högre vågor, mer vind och mer strömt i vattnet gjorde att vi fick kämpa ganska bra därute. Vi körde dubbelpass idag också så när vi var tillbaka vid hotellet var man ganska mör.


Patric har en kompis i Varberg som känner en tjej som befinner sig här nere några månader för att surfa. Patric har också träffat henne en gång och idag bestämt att vi skulle träffas och snacka lite. Vi åkte och hämtade henne och då hade hon en kompis med sig och sedan åkte vi tillbaka till vårt hotell för att käka lunch uppe på vår takterass.


Maria hade med sin bräda eftersom hon skulle surfa senare så efter lunchen några timmar efter vårt surfpass var det dags att hoppa i våtdräkten igen även för oss.

Nu var det visserligen lite mer folk i vattnet men vattnet var lite lugnare även om det var ganska rejäla vågor. Trött som bara den blev man i alla fall och man kände verkligen av förmiddagspasset i kroppen. Men, ändå rätt gött att få komma ut i vattnet och paddla ut och sätta sig. Då känner man sig i alla fall som en surfare.


Efteråt bytte vi om och tog något att dricka nere vid stranden innan vi körde hem dem. Efter det åkte vi hem och en trött Jonas och Patric åt på hotellet. Eric och Maria från Schweiz kom förbi och Eric stannade och tog en öl med oss innan det var dags att hoppa i sängen, trötta efter ännu en bra dag.

Imorgon blir lite sovmorgon då vi inte skall börja 08.15 utan lite senare. Tidvattnet styr lite med tiderna och förändras hela tiden.

Bästa surfen och fantastisk middag

Onsdagen började med atT vi inte hade lektion och samling 08.15. Rätt skönt. Inte så att vi sov hela förmiddagen men lite skönt att gå ner och äta frukost halv nio istället för halv åtta. Efter det gick jag ner och satte mig och hade lite jobb jag var tvungen att göra.

Sedan var det dags att aktivera oss så vi tog varsin cykel och trampade iväg. Efter att Patric gjort några inköp i en av surfbutikerna tog vi oss bort till stranden där vi surfat två gånger men inte stället vi gått förbi utan det som låg lite längre bort. Bar do Bruno hette stället och var både charmigt, snyggt och serverade fantastisk god mat.


Efter den lilla utflykten var det bara att trampa hemåt igen och byta om för surf. Vår instruktör var lite osäker på var det var bäst för oss så vi åkte runt och tittade på några olika ställen innan vi hamnade på samma ställe som vi hade varit på kvällen innan. Det visade sig att det skulle bli riktigt bra.

Eller bra och bra. Efter de första 20-30 minuterna funderade jag på att gå upp med brädan, sätta mig i baren och aldrig någon gång mer ställa mig på en bräda. Som tur var tog jag mitt förnuft till fånga och kämpade vidare och sedan blev det en av de bästa dagarna i vattnet någonsin. Lite kul med surfandet på det viset. Det kan gå skit ganska länge men får man en våg som är bra så blir man lycklig och glad.

Efter surfen gick jag, Patric och nye vännen Eric till ett av de lokala ställena vi åkt förbi och konstaterade att de hade väldigt billig öl på sin Happy Hour. Två öl för 80 cent. Alltså två öl för 8 kronor. Vi blev kvar där en stund såklart och sedan var det tillbaka till hotellet för snabb dusch innan det var taxiresa till finrestaurang med övriga kompisar i surfgänget.

Restaurangen hade nomineringar från Guide Michelin de senaste fem åren och maten var enastående god. Vi delade lite olika förrätter och varmrätter så vi fick smaka på en hel del olika saker.


Jag ville utmana våra två ryska vänner lite med olika ämnen för diskussioner men de försvarade sitt land lite mer än jag trodde. Två tjejer som tycker om varandra trodde man kanske skulle vara lite skeptiska men inget som de förmedlade till oss i alla fall.

Efter restaurangen tog vi taxi tillbaka till hotellet och när de andra gick och skulle sova gick jag och Eric ut och tog “en öl”. Lite drygt fyra timmar senare var vi tillbaka och man somnade gott.

Hemma igen och summering

Tiden gick så fort på slutet att jag inte ens hann med att skriva de två sista dagarna. Ser det dock som ett väldigt bra betyg på en lyckad resa.

Men, för att återberätta hela veckan skall jag självklart fylla på med de dagarna som inte återberättats än.

På torsdagen började vi lite senare än vanligt vilket alla i gruppen tyckte var ganska skönt. Även om det är skönt att komma upp så är det ju lite skönt att inte behöva ställa klockan på ringning 07.00 när man är på semester. Vi gick upp ganska tidigt ändå och efter frukost lånade vi cyklar och trampade bortåt samma ställe som dagen innan för en kaffe och även en liten lunch. Efter det var det tillbaka till hotellet för samling. Denna dagen var det videovisning först. Bruno, vår intruktör hade vid två olika tillfällen filmat oss ute i vattnet och det var dags att titta och se hur det såg ut samtidigt som vi fick tips och idéer. Nyttigt men ingen vacker syn…


Sedan drog vi på oss våtdräkterna och gick ner med brädorna till havet och efter tre timmar i vattnet var man verkligen helt färdig. Fem- sex dagar i rad med en otränad kropp tar på krafterna.


På vägen hem stannade jag och Patric till för en öl på samma after surf ställe som dagen innan. En av gästerna från hotellet kom förbi och anslöt för en öl också. Sedan var det en snabb dusch innan det var dags för BBQ nere på hotellet där mer eller mindre alla som deltagit på surflektioner inklusive instruktörer var med. Mycket trevligt. Efter maten gick alla vidare till en bar där vi spenderade ytterligare någon timma.


På fredagen var det dags för utcheckning och dag att åka vidare till en ny ort, Ericeira som ligger cirka en timma söder om Peniche. Men, eftersom jag dagen innan hade varit en sväng på takterassen och haft mina glasögon uppe på hatten och de såklart hade trillat ner och hamnat bakom soffan så var jag tvungen att hitta vaktmästaren som fick skruva bort ett antal brädor för att kunna fiska upp mina glasögon men hans krok som han i normala fall använde när han fiskar bläckfisk.

Halvvägs till Ericeira kom vi på att vi glömt våra våtdräkter på hotellet så det vara bara att vända. Vi hade inte klart med något hotell så vi körde omkring lite innan vi hittade ett hotell som hade ett ledigt rum för oss. En sväng på stan, en sen lunch och en promemand efter det blev det. Ericeira, var en lite större stad som hade hållt på med surf i ganska många år. På kvällen blev det en fiskrestaruang innan det var tidigt i säng.

Lördagen började med väckning 06.15. Vi var riktigt imponerade av hur morgonen flöt på. Från att vi lämnade hotellet tog det en timma och femton minuter att åka till flygplatsen, tanka bilen på vägen, lämna bil hos biluthyraren, checka in och lämna bagage och ta sig genom securityn. Lite frukost på flygplatsen innan vi gick till gaten och dags att hoppa på planet.

Summering

Även om jag reser ganska ofta och mycket är det inte så himla vanligt att man besöker nya länder. Detta var både min och Patrics första besök i Portugal. Förmodligen inte det sista. Väldigt prisvärt och vänliga människor. Surfers Lodge Peniche där vi bodde och som är byggt och ägs av en svensk var vi väldigt nöjda med. Alla instruktörer de hade var oerhört vänliga och bra. Våra två senaste års surfresor har vi rest helt själva och klarat oss själva. Det har varit helt ok men det är väldigt kul att som nu bo på samma ställe och gå på kurs med andra. I slutet av veckan hälsar man och känner mer eller mindre alla gäster på hotellet. Vi hade kanske lite extra tur som var samma personer i vår grupp hela veckan och både Bruno, Eric, Maria, Svetlana och Lisa gjorde alla vad de kunde för att de skulle vara roligt. Och även om jag inte direkt drömmer om att åka till Ryssland så har ju numera två vänner i Ryssland som är hur trevliga som helst, dricker öl, pratar med nya människor och skämtar som de flesta andra. Något man kanske skall komma ihåg innan man dömer vissa saker.

På BBQ’n sista kvällen i Peniche sitter vi vid ett långbord och är kanske 30 personer och tror att vi nog var minst 10 olika nationaliteter. Om ni läser detta och fortfarande går i skolan. Hoppa inte över språklektionerna. Rätt bra att kunna.